YOKSULLUĞUN FARKLI AŞAMALARI - BEDİA USLU

 

YOKSULLUĞUN FARKLI AŞAMALARI





 Hemen hemen çoğu sözlükte yoksul, 
“ maddi imkânı çok az olan muhtaç kimse” 
anlamına gelir.
 Oysa ben yoksulluğun, sözlükteki bu anlamını çok da yeterli bulmuyorum. Hayat sadece maddesel bir bütün değildir. Bu sebeple tanımın maddi bir açıklaması olduğu gibi manevi bir açıklaması da olmalıydı. Bence yoksul, ahlaki ve toplumsal değerlerini kaybeden kimsedir.

   Bizler aslında maddesel olarak tanımladığımız yoksulluk kavramını, ilkokula başladığımız vakit öğrendik. Çoğumuzun yoksulluktan, okula başlamadan önce haberi yoktu. Bizler için yoksulluk, gözle görülebilen bir kavram değildi. Belki de asıl o zamanlar yoksulluğun gerçek tanımını biliyorduk. Bizler için o zamanlar, ip atlarken ipi sallayan kızın sökük yeleği veya yakan top oynarken toptan kaçan oğlanın yırtık ayakkabısı yoksulluk değildi. 

Elindekini paylaşmayı bilen her çocukla arkadaştık. 
Ne zaman ki okullarda farklı olanı ezmeyi öğrendik işte anlayıştan yoksunluk o zaman başladı. Birbirimizi dürtüp "bak bak onun tokası, bunun ayakkabısı" derken kendi aramızda yoksulluğu görsel hale getirdik. "Senin annen beslenmene ondan koyamıyor mu?" sorusu arkadaşlarımızla aramızdaki ekonomik farkı ortaya koyuyordu. Aslında öğrendiğimiz şey fakirliğin ötesinde bir problemdi. Bizler empatiden yoksunluğu öğrenmiştik.


Bedia USLU

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNSAN NEDİR? - ŞEVVAL CANSIZ

MAVİ’YE MEKTUPLAR - NUR ÇETİNKAYA

ARTIK ZAMAN AKMIYOR - SEFA EVLİYAOĞLU